Der bliver bagt – og spist – rigtig meget rugbrød her i hytten for tiden. Jeg syntes selv, at smagen, konsistensen og volumen var på plads med Rugbrød 2.0, men der kom huller i brødet. Forholdsvis små huller, men de irriterede mig. Samtidig var de hele rugkerner måske en anelse for hårde.

Derfor blev der eksperimenteret med meltyper og -mængder, surdejsmængder og kogning af rugkerner. Kernerne bliver dejligt bløde, hvis de får lov at koge en halv time – og så sparer man en hel dags forberedelse. Hullerne er nu ubetydelige, og brødet fylder formen godt ud. Jeg præsenterer stolt Rugbrød 3.0:

Jeg bruger to af disse forme til portionen (de små på 1,8 liter).

Brødene bager på kun en time og 25 minutter, hvorimod det tager omkring en hel time længere, hvis man bager i én stor form. Brødene bliver ikke så hårde i skorpen, og de holder sig fugtige og lækre lidt længere. Når brødene er bagt, ryster jeg dem let i formen, og så hopper de nærmest selv ud på risten.

Jeg opbevarer rugbrød i en plasticpose i stuetemperatur, og efter en uge er de stadig spiseværdige.