Superbollerne er blevet fast inventar her i huset trods det, at jeg sjældent spiser hvedebrød. Men nu har de fået et nyt twist: Tine fortalte, at hun havde bagt dem bedre end nogensinde før, da hun bagte dem med pizzamel (Pizza farina di grano tenero tipo “00”).

Det afprøvede jeg i juledagene, hvor jeg havde besøg af mine norske søskende, og det blev en ubetinget succes. Jeg ved ikke, om det skyldes det højere glutenindhold (12,5%), eller om det var den ekstremt fine formaling (00’et i Tipo 00). Resultatet blev boller så luftige, at de nærmest svævede hen på tallerkenen. Samtidig var de lækkert fugtige og svampede og holdt sig friske i flere dage.

Tipo 00 er i øvrigt ikke nødvendigvis godt at bage bollerne med. Man skal have fat i pizzamelet med det høje glutenindhold. Melet kan hedde Farina speciale per pizza. I Tyskland hedder det Type 550, i Frankrig type 55 og i Spanien tipo T-55. Tshish, de skulle aldrig have spildt al den tid i EU på at indføre euroen alle vegne. Hvad der virkelig er behov for, er en fælles mærkningsstandard for mel!

Italienerne mærker primært deres mel efter formalingsgraden (eller, hvis vi skal være helt korrekte, askeinholdet). Tipo 00 er det fineste, så kommer 0, 1 og 2, og til sidst har de Integrale, som er (groft) fuldkornsmel.

Dernæst kategoriseres melet som enten grano duro (også kaldet semola) eller grano tenero. Grano duro er hård hvede, som primært bruges til pasta. Grano tenero er blød hvede, som primært bruges til bagning.

Glutenindholdet er også vigtigt. Lavt glutenindhold (5-7%) er godt til kager; højt glutenindhold (10-14%) er godt til brød.