I går aftes fandt jeg også bi-hullede blade på min papegøjebusk, Parrotia persica. Billede følger snarest. Den står lige over for blærenødden, som dog stadig lader til at være den foretrukne bladbusk.
Jeg er efter google-søgning ret sikker på, at bierne hedder Megachile willughbiella. Der findes rigtig rigtig mange Megachile-arter, men denne lader til at være det eneste bekræftede fund her i landet. Vil dog lige genere Naturhistorisk Museum med et par spørgsmål ved lejlighed.
Jeg har endnu ikke fundet ud af, hvilke blomster, disse bier opsøger. Til gengæld ved jeg nu, at de er ret nemme at skelne fra andre bier, da de samler pollen på bagkroppen – de fleste andre bier, herunder honningbier, samler pollen på lårene. De skulle også være mere effektive bestøvere, da de åbenbart er A-bier – dvs. i gang meget tidligere på dagen end andre bier.
Jeg har undret mig over, at nogle af hullerne i bladene er cirkelrunde, mens andre er ovale. Jeg tænkte, at nogle bier åbenbart er mere sjuskede end andre. Men det viser sig, at de runde bladstykker bruges til at lægge gulv med, mens de ovale bruges til vægge og lofter. Lidt lissom gulvbrædder og profilbrædder. Tjekt! Hvis man graver reden ud, ligner den mest en gammel cigar.